Ваги для харчового виробництва

Підприємства, які випускають харчові продукти, стикаються з необхідністю зважувати сировину, напівфабрикати, компоненти, спеції, добавки, тару та упакування. Ваги підбираються під кожну дільницю та вид продукції. Найчастіше на виробничих ділянках необхідно встановлювати кілька видів ваг.

vesy_dlya_pishchevogo_proizvodstva

Фахівці компанії «Восток» при автоматизації обліку часто стикаються з «усушкою продукції», при детальному аналізі виявляється, що ніякого «людського фактора» або злого умислу персоналу у втратах та розбіжності обліку немає. Проблеми «усушки» часто пов'язані з тим, що сировина та продукція зважується на вагах з великою похибкою.

Наприклад, ящик зважується на платформних вагах, з похибкою +/- 200 грамів, що є недопустимим в обліку. Продукцію у ящику необхідно зважувати на товарних вагах з похибкою +/- 20 грамів. Розбіжність між зважуванням на платформних та товарних вагах може становити 180 грамів. Помноживши це на кількість ящиків та вартість продукції, ми отримаємо «ціну проблеми усушки». Для деяких харчових підприємств ціна проблеми може сягати приблизно 19000-40000 грн. Вихід дуже простий — зважувати продукцію на відповідних вагах. Після рекомендацій фахівців ТОВ «Восток» та придбання відсутніх ваг проблеми «усушок» на багатьох підприємствах були вирішені.

Ваги для харчового виробництва

Особливості ваг для харчових підприємств

Залежно від продукції, що випускається, тип ваг може змінюватися. При цьому, є загальні вимоги для підприємств, що виробляють харчові продукти:

  1. можливість дезінфекції та санітарної обробки;
  2. нержавіюча платформа;
  3. електронні ваги з підключенням до ПК;
  4. наявність повірки або метрологічної атестації.

Практично на кожному харчовому підприємстві використовуються ваги товарні електронні. У першу чергу на ділянці приймання сировини або допоміжних речовин. Для великих підприємств основна сировина може прийматися автомобільними або залізничними нормами, через автомобільні або залізничні ваги. При цьому, у будь-якому випадку склад допоміжних речовин оснащується товарними вагами. Через ці ваги забезпечується належний рівень точності приймання продукції в ящиках. Для зручності упакування та транспортування товарні ваги можуть мати форму виконання — рольганг.

rolygang-vesy

Якщо допоміжна продукція або сировина постачається у палетах, то на додаток до товарних ваг необхідно ваги платформні купити, це забезпечить необхідну точність зважування, про важливість якої ми сказали на початку статті, і, що не менш важливо, забезпечить належну швидкість зважування приймається продукції.

Ще однією важливою ділянкою на підприємствах харчової промисловості є лабораторія або відділ технічного контролю (ВТК). Ці підрозділи відповідають за якість прийнятої сировини, якість допоміжних речовин, якість напівфабрикатів та компонентів на виробничих ділянках, та найголовніше — якість продукції, що випускається. На цих ділянках застосовуються аналітичні ваги, вони забезпечують точність зважування проб, компонентів, допоміжних речовин. До аналітичних ваг застосовуються загальні вимоги, але ми загострюємо особливу увагу на можливість підключення до комп'ютера. При автоматизації обліку та автоматизації лабораторії підключення ваг до комп'ютера є необхідним!

Особливості обліку вагової продукції на харчових підприємствахОсобливості ваг для харчових підприємств

На будь-якому харчовому підприємстві існують проблеми обліку сировини та виходу готової продукції. Найчастіше ці проблеми намагаються вирішити співробітники служби безпеки, вводячи дивні та нетактовні способи контролю за співробітниками. У нашій практиці були випадки, коли проблеми обліку продукції намагалися вирішувати тотальним відеоконтролем, введенням додаткової посади контролера, тотальним доглядом співробітників. Нічим хорошим це не закінчувалося — у колективі починалися проблеми, йшли кращі фахівці, гроші, вкладені у відеоспостереження, не окупалися. Проблема була вирішена після того, як її вивчили фахівці компанії «Восток». В першу чергу на кожну ділянку були підібрані ваги, відповідні до зважуваної продукції  Для продукції в ящиках — товарні, для паллетних норм — платформні. Деякі пости зважування були оснащені фасувальними вагами для зважування невеликих доз допоміжних речовин.

На наступному етапі всі ваги підключалися до комп'ютера та облікової програми. Робота велася за принципом: здав-прийняв-записав. Всі результати зважування, приймання та передачі продукції показуються у системі обліку відразу ж, за фактом зважування. На особливо відповідальних ділянках: збір та упакування замовлень, передача продукції між ділянками, відпуск продукції в експедицію має сенс інтегрувати систему зважування, обліку та відеоспостереження в єдиний комплекс. Будь-яку позаштатну ситуацію можна відразу виявити та вивчити.

Для мінімізації людського фактора та усушок на харчових підприємствах необхідно:

  1. мати ваги точно відповідні порції продукції, яка зважується;
  2. наявність у вагах інтерфейсу підключення до комп'ютера;
  3. інтегрувати ваги в облікову систему підприємства;
  4. налагодити комплексний відеоконтроль з інтеграцією у систему обліку;
  5. своєчасно проводити інвентаризації.

Задати питання

Дивіться також

Товари

Telegram Vostok.UA Viber Vostok.UA